Powered by Blogger.

Saturday, December 17, 2011

Hari Bersejarah Dalam Hidup ku

Sudah agak lama aku tidak memblog. Mungkin kerana byk perkara2 yang perlu aku selesaikan, memandang esok adalah hari yang agak mendebarkan buat diri aku ini.

Esok aku akan menikahi seseorang setelah lama aku hidup bersendirian dan pelbagai liku2 kisah hidup yang aku lalui. Selama ini memang aku sedar hidup mati jodoh pertemuan semua di tangan illahi dan kini, jodoh ku sudah semakin dekat esok bersama si dia, Hasyimah Kamal. InsyaAllah.

Aku sebenarnya berdebar2 untuk hari esok seperti yang org lain lalui. Kedengaran riuh rendah ditingkat bawah rumah ku sebab adik2 aku sedang membantu aku menghiasi barang2 yang perlu dibawa esok.. Beruntung aku mempunyai adik2 yang dapat menyumbangkan idea dan tenaga untuk majlis aku ini... Umuah  untuk mereka.. Manakala aku, baru lepas bantu apa yang patut dan kini aku tengah keringkan inai dijari ini..


Cuaca pada malam ini pula agak sejuk dengan kedengaran rintik2 hujan dicermin dan diselangi oleh bunyi deruan angin yang kuat.. Hujan rahmat, Alhamdullillah.. Aku berharap pada Allah agar aku dapat harungi hari esok dengan tabah dan tenang kerana aku sudah bersedia untuk membina masa depan ku bersama org yang kusayangi..  :)

Publisher: E Jay - 12/17/2011 07:56:00 PM

Thursday, December 1, 2011

Chewing Gum Funny Story

I always wonder why did Singapore Gov ban chewing gum and some of us knew the logical reason behind the ban. Or maybe otherwise... :) There was a funny story i read while i was jay"blog"walking (heeehee) and it goes something like this...

Publisher: E Jay - 12/01/2011 08:16:00 PM

Tuesday, November 29, 2011

Nov 2011 - Terharu

Tahun ni dah masuk tahun yang ke 7 aku mengajar dan 10 tahun aku bekerja, dan sepanjang 10 tahun ini, inilah kali pertama aku mendapat wish "Happy Birthday" sebegitu banyak samada di FB atau sms. Ini kerana, sepanjang aku bekerja di Sek. Men. Sains Sultan Iskandar selama hampir 6 tahun, apabila waktu hari lahir aku, kebetulan cuti sekolah sudah pun bermula. Jadi, aku tidak menerima wish dikalangan rakan2 dan pelajar, hanya dikalangan family members je..

Aku pon faham dgn situasi ni sebab itu aku tidak terlalu berharap ada org yang ingat akan birthday aku memandangkan cuti sekolah ialah waktu rakan2 dan pelajar2 bercuti dan bersukaria dgn hal masing2. Heee... Sebab aku pon bersukaria buat hal sendiri.

Tapi tidak pada tahun ini, pada hari ini 29 Nov 2011.. Aku terima banyak juga wish dari rakan2 dan terutama dari bekas2 pelajar SMSSI dan KMM. Walaupun di FB tu ada reminder ttg birthday aku, tp aku cukup terharu bila banyak terima wish tersebut. Pada rakan2 dan pelajar2 SMSSI dan KMM, terima kasih atas wish anda semua.. I wish you guys all the best.. You guyz ROCK!! Tak lupa juga pada org yang aku sayang, thanx for the 1st wish last midnight, dan juga pada ahli keluarga aku, i love u all.. *hug*
Publisher: E Jay - 11/29/2011 08:26:00 PM

Monday, November 28, 2011

Majukah kita sebenarnya?

Mudahnya untuk mengatakan sesuatu negeri tu maju agaknya. Cukupkah hanya dengan adanya sekolah2 & kolej2 kerajaan dan swasta, kedai2 & shopping complex, jalanraya & highway, telekomunikasi yang canggih, investment dari syarikat2 luar, hospital2 & klinik2 pakar? Cukupkah dgn hanya mengiktiraf dengan perkataan "Maju"? Cukupkah walaupun tanpa menunjukkan satu integriti yang baik kepada rakyat2 dan masyarakat sekeliling? Entahlah... Baik aku google apa itu Developed country or state.

Apa yang aku lihat dan dengar, banyak projek2 yang terbengkalai dan rosak.. Nak bagi contoh pon banyak. Aku yang dikatakan generasi baru ni pun boleh lihat sejauh mana kebenarannya "Maju" yang di uar-uarkan tu.. Jgn la anggap golongan2 muda sekarang ni bole dikaburi dgn tindakan yang pernah dibuat pada masa lalu sedangkan hakikat keadaan semasa sekarang hanya menguntungkan sesetengah pihak je..

Seperti yang dilaporkan, ada tempat yang dikatakan mempunyai produk dan sumber pendapatan pelancongan tp tidak dapat memanfaatkan sepenuhnya kelebihan yang ada sehingga berada dibawah P.Pinang dan Singapura.  Untuk makluman, P.Pinang & Singapura telah giat menambah nilai produk pelancongan melalui dasar pemuliharaan tapak warisan. Tak mcm sesetengah tempat, kawasan warisan sejarah ditarah dgn alasan untuk pembangunan. Walhal, tapak sejarah lah yang dapat mengingatkan kita semua tentang sejarah kita sebenarnya disamping menarik pelancong datang dan mengenali siapa kita ini.

Tu belum lg berbicara ttg kegagalan memperkasakan Ferries Wheel gergasi 62 meter yang sehingga kini masih belum beroperasi walaupun ada berita mengatakan ianya akan diambil alih oleh syarikat baru. What a waste. Tu belum kira lagi projek monorel yang sering dilaporkan rosak didada akhbar. Sehingga sewaktu rosak, terdapat pelancong2 dari negara luar berada didalam monorel tersebut. What a shame. Macammana pula projek Lapangan Terbang Antarabangsa yang sehingga kini masih lagi sunyi dari kapal2 terbang yang mendarat. Bila aku pandu kereta bersebelahan lapangan terbang tersebut, lengan je kawasan tu, sehinggakan ada org mengatakan terdapat budak2 yang bermain layang2 di landasan kapal terbang itu.. (entah betol entah tidak)..  What a waste.. Byk lagi lah nak cerita pon..

Semua tu melibatkan wang berjuta2 ringgit, sapa yang luluskan? aku kurang arif.. tapi, it doesnt take a genius to figure out that all those projects must be endorsed by somebody.. So, sepatutnya dipantau oleh pihak bertanggungjawab agar dapat memberikan gambaran yang baik kepada rakyat sekeliling...   So sickening.... Maju konon, tp maju yang tidak memberikan gambaran menyeluruh... Berubahlah sebelum rakyat yang berubah arah..

*peace*
Publisher: E Jay - 11/28/2011 08:14:00 PM

Sunday, November 27, 2011

Ma'al Hijrah untuk semua perjuangan.

Hari ini bermula satu Muharam untuk kita semua. Hari dimana ada diantara kita yang mempunyai satu azam dan perubahan yang baru yang mungkin dapat membawa satu kebaikan pada setiap diri yang ingin berubah. Dan bagi aku, muharram pd tahun ini amat bermakna pada diri ini kerana aku juga bakal berhijrah ke fasa yang lebih baik.

Namum begitu, disamping kita ingin berubah, ada beberapa juga perkara disekeliling kita yang ingin aku harapkan berubah, antaranya:-
Publisher: E Jay - 11/27/2011 08:59:00 AM

Friday, November 18, 2011

Smoked beef and poultry

Tajuk dah omputih, tapi nak buat artikel penulisan omputih malas plak hari ni. Sejak aku tinggal di Melaka, ada beberapa perkara yang telah menjadi kesukaan aku, antaranya ialah daging lembu salai, omputih kata smoked beef. Kebiasaannya apabila aku ke KL dari Melaka melalui jalan dalam, aku musti singgah gerai daging salai ni yang terletak di Linggi.

Aku mula tau pasal daging salai ni sewaktu aku menonton TV3suku beberapa bulan lepas, dimana ada sebuah gerai ni menjalankan perniagaan daging, puyuh dan keli salai. Yang aku suka ialah daging dan puyuh salai. Manakala keli bukan la favourite aku. Geli aku tgk sebab ikan tu ada misai. hahaha. Aku tak ingat nama kedai tu tapi ianya mudah dilihat ditepi jalan menghala ke tol, cuma pada pandangan aku, aku tidak suka makanan salai ditempat tu kerana ianya tawar n tiada rasa. Mungkin juga ianya sebegitu rupa kerana permintaan org ramai atau juga kerana ianya disalai dalam kuantiti yang banyak.

Gerai salai tu yang berda di tanda merah "X"
Tp, selepas itu aku terjumpa satu gerai salai yang dagingnya berperisa, terutamanya puyuh. Mungkin juga kerana ianya telah di peram terlebih dahulu sebab tu rasanya sungguh sedap. Walaupun gerainya kecil, tp aku rasanya daging salainya lagi sedap dari gerai yang pernah muncul di TV3suku tu.. Lokasi tempat betol2 selepas simpang masuk menghala ke SM Sains Rembau..  (lihat map) Hehe.
Publisher: E Jay - 11/18/2011 08:40:00 PM

Tuesday, November 15, 2011

Kemalasan mencuci kereta... heee

Aku ni memang dikenali dikalangan kawan2 tidak suka mencuci kereta aku.. heehehe... aku hanya akan mencuci kereta paling cepat pun sebulan sekali, tiu pun depends kalau ada kelapangan. tapi untuk membansuh kereta sendiri di rumah, jangan harap... heee...

Aku kalau boleh bila nak basuh kereta tu musti lah dapat dibasuh dengan cepat sebab aku tak suka menunggu sewaktu membasuh kereta di kedai. Lebih2 lagi apabila ada org yang mencuci kereta kita sendiri. Aku dah serik mencuci di carwash, lebih2 lagi bila yang mencuci tu adalah budak2 remaja. Banyak barang aku hilang dan apabila di tanya, tidak mengaku pulak tu. Padahal aku memang letak dalam kereta. Mungkin salah aku jugak sebab biar dalam kereta, tp itu tak bermaksud ada org lain bole ambil barang aku dengan sesuka hati sebab aku bayar untuk perkhidmatan cuci kereta, bukan mencuri barang dalam kereta..

Publisher: E Jay - 11/15/2011 10:47:00 PM
,

Pemuzik Jalanan..

Sejak aku tidak lagi menetap di Kuala Lumpur, tak pernah lagi aku melihat org bermain2 musik di tepi2 jalan menghibur kan org ramai, bukan yang mengharap org hulurkan duit tu.. Masih ingat lagi tahun 1996, sewaktu aku belajar di KL, pernah ada band yang bermain di tengah2 orang ramai di Bus Stand Klang. Band ni bermain seperti band2 orang2 kawin, tapi, bermain di tengah2 kota di tengah orng ramai. Rasa pelik pon ada waktu tu. Yela, terpikir jugak mana dia dapat karen nak idupkan amplifier dan speaker tu.. Rupanya2nya, pakai generator da..




Tp kali ni sewaktu aku berada di Kuantan, aku terlihat segolongan budak2 muda sedang ber"busking" di kalayak ramai. Walaupon ramai yang tidak mengendahkan gelagat budak2 muda ni, tp pada aku mereka ni berani bermain depan org2 ramai. Nasib tak ada org hulur duit je.. Bole tahan jugak la mereka ni, tp dari satu segi plak, macam nak cari publisiti pon ada.. Hehehe... Tapi tak kesahlah tu semua, apa yang penting, mereka berani menonjolkan bakat mereka ditengah2 orng ramai sedang lalu lalang disitu pada waktu malam. Sekurang2nya, ada la halwa telinga, tak la kawasan tu senyap je. Aku pun melepak gak disitu sekejap sambil mengambil gambar2 mereka... heeeeee ..
Publisher: E Jay - 11/15/2011 08:50:00 AM

Lagi puting beliung di Mersing

Aku pernah meletakkan link kejadian puting beliung di pulau setindan, tapi kali ini ia berlaku lagi di mersing tetapi di Tanjung Leman. Suatu ketika dahulu, kita telah digembar-gemburkan bahawa Malaysia ni berada dalam zon selamat, tiada gempa, tiada tornado, gunung berapi, dan macam2 lagi lah. Tapi dalam situasi sekarang, kita lihat semua itu sudah tidak mustahil lagi bole berlaku di Malaysia. Apatah lagi dengan keadaan di bumi kita sekarang yang byk sangat bencana yang melanda baik yang melibatkan alam sekitar, atau pun manusia sejagat.



Video puting beliung yang berlaku di Mersing ni telah di rakam di Felda Residence Tanjung Leman, tempat dimana kawan baik ku, Bob Faizal, bekerja. Telah dimaklumkan oleh beliau, puting beliung tersebut bermula di Tanjung Rhu, kemudian menghala ke Felda Residence dan akhir sekali beralih arah ke Pulau Sibu. Lagi kata beliau, sewaktu kejadian, keadaan di Felda Residence juga menerima kesannya apabila kerusi dan atap genting beterbangan dikawasan hotel 3 bintang itu. Karam Singh Walia melaporkan... heeeeee.

Moral value disini, kita sudah tidak berada dizon selesa sekarang. Macam2 bole berlaku disini..

Sekian
Publisher: E Jay - 11/15/2011 08:00:00 AM

Saturday, November 12, 2011

keep your EYES on the road!

See the pictures below? Bizarre!! Well, that is something i don't see everyday. Heee... How'd it happen? Like always, minding my own business driving to the town suddenly, i saw couple of people crowding at the side of the road. I was curious at that time (normally i dont even give a shit! heee), so i parked my car a bit further and ran to the "crime" scene to take a peek on what was goin' on.

To my surprise, there it was, a tractor embedded in the trench and to make me more curious, how could a huge machinery like that plunged into the trench? I cocked an ear amongst the crowd and i learned that the incident happened for no reason at all. Witnesses said the road was clear that day but the driver drove to the side, went off road and straight in the trench. Quite a mishap dont u think so? heeee... Maybe some of us need to learn how to drive, or maybe too, some of us need to learn to keep the eyes on the road while handling heavy machinery.. And so they said.... :P


Publisher: E Jay - 11/12/2011 09:50:00 AM

We see what we wanna see

How strange it is when people can see some images by looking at certain objects, take the moon for example. At times, when we look at things like the clouds, moon etc, we tend to resemble with some images interpreted by the mind. Funny tho the irony, sometimes we see what the eyes want us to see, but the brain interprets what it wants us to believe.. Haaaha... How many of us happen to feel that way?

Late lastnight, while i was in ESSO filling up the petrol, i overheard people saying something about the images they saw on the moon. It so happened that i brought along a camera with me, and in a jiffy, i snapped a picture of the moon and tried to interpret what the hell were those people saying when they said there was an image on the surface of the moon.. Can somebody tell me what u see in the pictures? I overheard them saying there was an image of a dragon... Is it?  *ponder*
Late night


Before dusk

Just what do u see?  :)
Publisher: E Jay - 11/12/2011 02:14:00 AM

Monday, October 24, 2011

EDT @ Perfume?

How many of us like to buy perfume or EDT? Bagi aku, beli minyak wangi antara salah satu kegemaran aku. Tapi aku bukan selalu minyak wangi. Mungkin dalam 4 @ 5 bulan sekali, aku akan beli minyak wangi.

Minyak wangi yang aku maksudkan ni bukannlah dari jenis one-drop or yang seangkatan dengannya. Minyak wangi yang aku maksudkna ni ialah jenama dari negara2 omputih la kononnya ni.. hee.. Sebagai contoh macam Hugo, Jean Paul, Azzaro, Bvlgari and such..

Bagi minyak wangi ni pula, apa yang aku pelajari melalui pengalaman membeli pelbagai minyak wangi, bukan semuanya akan sesuai dgn kulit kita. Ada sesetengah minyak wangi yg dapat tahan lama baunya di kulit seseorang dan ada pula yang baunya hanya sekejap saja. It depends. Sebabnya kenapa, aku tak tau. But some say, it depends on how we perspire. Well, to be honest.. I have no clue at all..

Minyak wangi yang pertama yang aku beli sewaktu aku mula2 bekerja di bank tahun 2003 ialah Hugo Boss Man. Sehingga sekarang aku masih lagi suka bau wangi Hugo Boss Man walau pon telah bermacam2 EDT/perfume yang aku beli. Minat aku terhadap perfume ni bermula sewaktu di UPM dulu. Masa tu aku tak mampu nak beli perfume. Masih ingat lagi pada tahun 1998, kawan aku Marul Khalid, dia ada minyak wangi Issey Miyake, kdg2 aku pau minyak wangi dia.. Heee.. Dan bau perfume tu masih sama sehingga sekarang.. Dan tahun lepas, aku cadangkan Bob, kawan baik aku, untuk beli perfume tu.. Perghhh!! baunya sungguh seksi! hehehehe...

Antara EDT yang masih belum habis.. heee
Aku cube nak  ingat balik perfume yang pernah aku beli, Hugo Boss Man, Boss Pure, Kenzo flower (hadiah kat org), Kenzo Fengzhilian Homme, Ferarri Black (hadiah kat org), Givenchy Xeryus Rouge, Givenchy pour Homme, Givenchy Pi, Dunhill desire blue, Azzaro Chrome, Azzaro Chrome Legend, Bvlgari Notte, CK in2u, CK euphoria, Jean Paul Gaultier,  Polo Black, dan yang terbaru, aku beli lagi sekali Hugo Boss Man..

Kadang2 bila beli fragrance ni ada dapat mcm2 hadiah, macam bag, body wash, dan miniature perfum. Layan.. Dan yang paling best, beli time X'mas or Val's day, musti dapat macam2 free gift. So, mari beli perfume!!!   :))
Publisher: E Jay - 10/24/2011 10:01:00 PM

Monday, October 17, 2011

Generation Y (am i?) :)

Not until quite recently I knew the term "Generation Y". And to my surprise, some of us are considered Generation Y, well, if u were born after 1976 that is...   *wink*    ... And so they said..

So, what is Generation Y? Who are they? How are their attitude and behavior? Is it difficult to deal with them?

Variety of issues and comments were made for Generation Y, whom some have grown up and entered the working world. Some raised issue on their responsibility to educate the next generation (generation Z) to be more persistent in nature. How are generation Y doing; spiritually, politically and economically?

Study has shown that Generation Y is a generation that lives in cyberspace, virtual, IT, YM, IM, Facebook, blogs, internet, broadband, mobile phones, or better known as the gateway to the generation of the Millennium / millennial .. Needless to say, they were born during the dawn of Digital Revolution era.

Some say Generation Y is an individual born from the year 1979 to 1994. There is other debatable opinion stated that they were born between the year 1976 to 2001. However, the researchers have agreed Generation Y born from the year 1980 (beginning of the digital revolution) until 1988.

Generation Y is said to be familiar with IT facilities and lack of challenges in life especially employment, but are exposed to emotional challenges, lack of reasoning, sexual crisis and deficient in spiritual belief.

Majority of Gen Y prefer working easily without having to perform analytical  or complex thinking, nonetheless, education or life experience  will make them wise provided there is a mentor who can guide them away from sinking deeper in the IT and cyber world.

The challenges arisen mostly on lacking of social boundaries and partly due to our Islamic education system (in Malaysia) focused more on the examination rather than appreciation through practice in life. It is said most of the teachers at school did not succeed in bringing their religious practices within the meaning of life because teachers also have their own obstacles and challenges in four-dimensional appreciation of human maturity; individual, social, moral and religious.  J-Qaf thus introduced. Better late than never isn’t it? Or is it too late?

What are the consequences? New phenomena takes place; babies out of wedlock, babies’ abandonment, hell riders (rempit), bohjan, bohsia and much more new kinds of challenges face by the youth nowadays in the new millennium.

Generation Y is said, too dependent on IT and technology. For example:-
1. If the washing machine is damaged means, clothes cannot be washed, resulting in less effort to wash manually.
2. To gain success in the exam, one must attend tuition classes as long as one has own effort and will to be successful.  (Congrtaz!! Madiha was able to gain 20A even when she came from a poor family).


Gen Y is known amongst the lecturers for those whom like to "copy and paste" every assignment given without any attempt to seek information, analyze data, and hypothesize.


Gen Y is also known among employers as individuals who want to relax at work, to work only within the job description and without a little more effort for experience and knowledge. “I want an easy work but getting higher paycheck.”


They are much less interested in the work that pays a little cheaper but a lot of experience and skills has to offer especially to heighten one’s personal entrepreneurship.  For example, not many choose to work in nurseries or kindergarten that offer low salary but full of experience which could enhance the personal skills and potential for setting up a new business. Among the best system of nursery practice starting from the bottom up is a new nursery in the city alhumairaa Bangi. Unfortunately, generation Y does not see it that way.
 
“Gen Y, are we like what they say we are?”

Gen Y must be prepared to change all the assumptions, perceptions and public perceptions about them.

 
 “We are different alright, but that doesn’t mean we are not up to the challenge. To cope, some old schools of thoughts need to be changed as well in tandem with the modern and evolving society nowadays”     *wink*
Publisher: E Jay - 10/17/2011 11:36:00 PM

Sunday, October 16, 2011

lagu sekolah rendah - PETANI -

Bagi golongan yang lahir pada tahun 70'an, aku pasti, sudah tentu ada diantara mereka yang tahu lagu2 yg mesti dipelajari semasa di sekolah rendah.  Ada banyak lagu2 yang aku pelajari tetapi, hanya beberapa lagu yang aku ingat sehingga kini baik liriknya atau melodinya.

Memandangkan aku selalu cipta lagu2 baru aku ni, pernah juga terfikir dihati ini untuk merakam semula lagu yang aku pernah belajar disekolah. Pada aku, minat aku terhadap muzik bermulalah dari sekolah rendah sehingga kini aku berupaya untuk merakam sendiri lagu2 aku.

Mungkin apabila aku selesai rakam lagu2 aku nanti, aku bole pula rakam lagu yang aku pelajari semasa aku dibangku sekolah agar dapat aku mengimbau kenangan sewaktu belajar di Sek. Ren Ngee Heng, Johor Bahru..
Gambar hitam putih sewaktu aku darjah 4

Inilah lirik lagu yang kerap aku nyanyikan ketika aku benar2 bosan.. Ada sesapa yang tahu lagu ni? Sama2 lah kita nyanyikan bersama... Heeeee...

*PEACE*

Petani - semasa darjah 4.

lihat jauh nun disana,
tekun petani kerja,
buah padi masak kuning,
isteri kerjasama,
tolong menolong membanting padinya bercerailah tangkai jerami,
dulu padi di tumbuk indang tampi,
kini mesin jadi penganti....
Publisher: E Jay - 10/16/2011 11:50:00 PM

Tuesday, October 11, 2011

Toyota "special edition 2011" :P

Manusia ni kadang2 tak puas dgn apa yang mereka ada. Baru2 ni, dengan kenaikan gaji baru yang diumumkan oleh kerajaan, ada diantara kita yang telah memasang angan2 untuk membeli sesuatu yang baru. Ada yang memasang angan2 untuk membeli barang2 sekolah anak, renovate rumah, beli kereta baru, dan ada jg yang aku dengar ditempat kerja yang mau isteri baru! hahaha.. eloklah tu!

Apabila kita telah pasang angan2 untuk beli sesuatu yang baru, kdg2 kita lupa yang ianya juga akan menambahkan lagi beban hutang. Contohnya beli kereta baru, hutang bertambah lagi walaupun kereta lama telah di trade-in. Secara teori, mungkin tempoh hutang menjadi panjang dan bayaran ansuran pula semakin banyak.. Heee. Kalau ada duit lebih tu, tak payah la beli kereta baru, upgrade je kereta yang sedia ada.. Tak pun kalau rasa2 nak jugak pakai kenderaan baru, buat je macam dalam gambar tu, lukis dan lekat je... dah jadi kereta mahal.. hahaha "ISTIMA" pulak tuh! *wink*
Publisher: E Jay - 10/11/2011 10:00:00 PM

Tuesday, October 4, 2011

Yes or No? :)


i once remembered during my varsity days, we often answering the questions using either "yes" or "no", and i guessed that pissed my lecturer off. Before leaving the lecture hall, he asked us this, if you think giving "yes" or "no" answer worth the question, try answer this statement using "yes" or "no". the statement is -----> "I have no brain" so? Yes or No? To our surprise, we paused..... 
 :)
Publisher: E Jay - 10/04/2011 12:21:00 AM

Monday, October 3, 2011

Jam Vintage Retro Casio Digital 80an

Casio Vintage - 1986
Masih teringat lagi sewaktu aku masih kecil, di sekitar tahun 80'an, diwaktu tersebut aku lihat ramai kawan2 ku yang memakai jam casio digital. Pada watu itu, jam casio digital mahal harganya dan dengan keadaan ibu bapa aku yang hidup dalam kesederhanaan, aku berasa cemburu apabila kawan2 aku ada jam yang sebegitu canggih.
Publisher: E Jay - 10/03/2011 09:51:00 PM

Tuesday, September 27, 2011

CROC! canteknya!!

Croc, siapa yang tak pernah dgr ttg brand tu. Masih ingat lagi sewaktu tahun 2003, kemunculan kasut croc ni macam satu yang baru di Malaysia. Ataupon, bila aku lihat saja pattern croc tu, kwn2 aku siap gelak sakan sebab patternnya dan warnanya sangat2 mencapap. hehehe.. 

Aku difahamkan, asal kasut ni dicipta adalah sebagai kasut org2 yang menaiki boat kerana ianya dibuat dari getah yang kurang gelinciran.. Kemudian, ianya diperkenalkan kali pertama di Florida dan kemudian, ianya menjadi trend... Mula2 aku tgk dulu, mcm gedabak sgt plak kasut tu, tapi lama2 aku tgk, cantek la plak... Siap bole letak button lagi... hehehe

Walaupun ianya pernah menjadi sgt2 glamour pada waktu, apa yang aku lihat, satu kelemahan Croc ni ialah ianya hanya mempunya pattern yang sama pada waktu tu. Seingat aku, Croc ni pernah jatuh muflis kerana penjualannya semakin merosot. Tak seperti brand2 lain sepertiConverse yang sering keluarkan pattern2 terbaru, malangnya, Croc hanya mempunyai pattern yang terhad. Namun begitu, pattern tu telah menjadi seperti "old school" dan makin lama tgk, itulah pattern Croc yang menjadi trademark terkini..

Kini, seperti syarikat2 kasut yang lain, Croc telah memvariasikan  pattern kasut Croc, sehingga adalanya bentuk2 seperti flip-flop, kasut kerja, sneakers dan mcm2 lagi.. Disamping itu, ada juga aksesori2 tambahan seperti button2 yang boleh dilekatkan di kasut Croc yang dapat membuatkan kasut Croc itu lebih fancy dan mencapap... heeee..



P/s: Aku sedang tunggu untuk memiliki 1 kasut Croc... Tak sabar nak dapat... heee
Publisher: E Jay - 9/27/2011 10:20:00 PM

Saturday, September 24, 2011

Malaysia meng"anak-tiri"kan KIA? :)

Apabila sebut pasal kereta kia ni, aku pun kurang pasti la kenapa Malaysia ni menganaktirikan kereta ni.. Ada yang kata sparepart mahal n susah cari, guna petrol banyak, gearbox cepat rosak, ntah lah..


Aku mula berjinak2 dgn Kia ni masa tahun 2005. Masa tu aku telah membeli Kia Spectra dan pada masa itu ia telah mendapat gelaran Car of the year (2004) dan bersaing dgn keluaran kereta pada zaman2 tu la. (Jangan compare ngan kereta sekarang yang lebih canggih.. Hehehe)..

Pada masa aku mula beli kereta tu, aku bukan beli dengan suka2 sebab nak jual kereta proton satria aku tu, tidak sama sekali.. Aku telah survey dan kaji dulu prestasi kereta ni di majalah dan forum2. Aku mula untuk mencari satu platform jenis kereta yang aku suka dan akan mula beli kereta jenis tu saja (mungkin), dan aku dapat tahu Spectra ni kereta org2 berpendapatan sederhana aku pun mula membelinya. Aku bukannya tak minat Honda, tp dah bayak org pakai... Aku cuma nak lain dari yang lain dan pakai ikot kemampuan duit aku ni..

Aku cume pelik bila ramai yang mengatakan sparepartnya mahal.. Pelik kerana aku tertanya2, sejak bila pula kereta2 import ni mempunyai sparepart yang murah seakan - akan kereta proton.. Ntah2 sparepart ori Proton pun mahal... Heee.. ada org org jugak berfikiran gitu..
Publisher: E Jay - 9/24/2011 11:38:00 PM

Monday, September 5, 2011

** Asam Pedas Ekor Sapi, the Curve **

Ahad lalu, aku berbelanja di Ikea dan membeli beberapa brg2 untuk rumah sewa aku. Sewaktu berada disana, sempat aku singgah di The Curve yang org2 kata best la sangat.. Hee, apa yang aku nampak, tempat tu tak ubah macam gabungan antara Shopping complex ternama dan  gerai pasar malam uptown..

Di perkarangan kawasan curve, aku lihat ada gerai yang jual pakaian ala2 vintage dan pelbagai jenis barangan aksesori yang pada asasnya murah, tetapi di sana, ianya dijual dgn mahal. kononnya di kawasan Curve yang grand gitu lor... hahaha.. Well, nama Curve sendiri melambangkan kemewahan kowt.. heee

Kemudian, aku berlegar2 dikawasan Curve untuk mencari makan. Aku singgah makan di satu gerai nama Asam Pedas. Nampak macam sedap, so aku order Asam pedas ekor sapi.. pergh... Mengancam sungguh, tp harganya mak aih, rm18 semangkuk.. Gila bapak mahal, tp takpe, sedap punya pasal.Tambahan lagi, pekerja di situ ramai indon jadi, aku sangka memang ala2 masakan indon la kononnya. Daging ekor yang dihidangkan tu besar2 jugak. Pandai gak org2 indon tu masak. Sewaktu aku nak bayar makanan tu, aku pun pergi ke kaunter dan dari kaunter tu aku leh nampak kawasan dapur ngan jelas. Dan apa yang memeranjatkan aku, rupe2nya, tukang masak tu orang mamak! aduhai, mati2 aku ingat org melayu or indin yang masak. Dan aku rasa pulak macam makan kat kedai mamak, cuma, aku kena ketuk sampai RM45.00 gara2 makan dikawasan Curve tu. Hell! Makan mc donald pon tak semahal tu! hahaha...

So, apa yang bestnya the Curve, just as same as any other shopping complex and the only catch is, the food is wayyyy expensive if u ask me... :P
Publisher: E Jay - 9/05/2011 07:14:00 PM

Thursday, September 1, 2011

$$$ Emas 999 idamanku $$$

 Aku ni bukanlah pandai bebenar ttg emas ni, tp aku rasa macam best plak beli emas ni walaupun aku tau lelaki tidak boleh memakai emas. Hehehe...

Seingat aku, kali pertama aku membeli emas ialah pada tahun 2003.. Tapi bukan la emas betol, cuma cincin emas coated 24K.. Itupon harga mencecah rm300.. pergh, padahal cincin salut je... Cuma yang menariknya, itu ialah cincin replika Lord Of The Ring. Yela, masa tu tengah top citer LOTR ni.. Jadi, aku pun amek la peluang beli cincin yang konon dikatakan limited tu... Saje je nak rasa beli emas la konon2.. Pulak tu, cincin tu muat la pulak kat jari manis aku... heeee... Sweet!...
Publisher: E Jay - 9/01/2011 01:25:00 PM

Sunday, August 28, 2011

,

^^Mercun, Hari Raya & Aku^^

Sedar tak sedar, Hari Raya telah semakin menghampiri kita. Hanya tinggal beberapa hari saja lagi kedatangan aidil fitri yang memungkinkan kita melihat pelbagai kerenah tua muda besar dan kecil bersama - sama menyambut hari gembira. Bagi aku, kebiasaan apabila beraya di kampung halaman bersama ibubapa dan adik2 adalah yang dinanti - nantikan pada diri aku.

Namun begitu, hari raya pada tahun ini tidak jauh berbeza dengan tahun2 yang sebelumnya, antaranya pergi rumah2 sedara dan main bunya api dan mercun. Aku suka juga bermain mercun walaupun aku tahu ianya merbahaya dan telah diwartakan oleh kerajaan sebagai barang yang diharamkan... oops!  hehehe.. Tapi, keinginan tu kadang2 melebihi daripada nasihat dan amaran yang dterima.. Nak buat mcm mana,, aku rasa ramai juga yang berpendapat sedemikain. Lagipun hari raya bukan selalu, jd bermain mercun ni mungkin sudah menjadi sebahagian dari cara kita meluahkan rasa suka kita...  Agaknya la..


Tapi aku selalu beringat dan berhati2 ketika bermain mercun. Aku ni bukanlah jenis yang hardcore sehingga nak bermain meriam buluh atau buat mercun sendiri. Tak sanggup aku nak terputus2 jari, tangan, kepala dan kaki kerana bermain mercun... OOOO tidak.. Aku sekadar bermain mercun hanya untuk suka2 dan bukan experiment yang bukan2... heeehehe.. Malah, yang paling best ialah mengambil gambar light trail menggunakan DSLR sewaktu budak2 tgh ber main mercun. Tapi, aku tak berapa pandai la buat light graffiti ni, sekadar conteng2 guna cahaya pandai la... heee
Publisher: E Jay - 8/28/2011 03:04:00 PM

Monday, August 15, 2011

*bertungkus lumus guna QWERTY keypad... haha*

Sepanjang hidup aku, dah banyak brand handphone yang aku guna. Start dari Ericcson, Nokia 3210, Samsung, Sony-ericsson,  Motorolla, LG Crystal dan malah CSL yang rm70 pun aku guna.. Semua phone2 tu banyak berjasa pada aku.. Start dari skrin biru, skrin warna, yang ada camera bodoh, yang ada walkman and yang touch scrin.. Macam2 evolusi fon yang aku guna.. tu belum masuk fon rumah lagi.. hahaha..

Banyak jugak function fon sejak ianya mula diperkenalkan.. Dan yang paling besar internal memory fon yang aku guna ialah LG Crystal, sampai 16GB.. Tak tau apa nak isi dalam tu.. Dan yang paling terbaru aku guna ialah... Jeng Jeng Jeng, Blackberry..
Publisher: E Jay - 8/15/2011 12:02:00 AM

Wednesday, August 3, 2011

**what are your biggest dreams?**

Terpanggil aku untuk berkongsi soalan yang aku baca di internet yang mungkin akan memberi inspirasi pada kita untuk mencapai matlamat yang kita impikan.. Agaknya la.. :) the question is "Taking fear out of the equation, what are your biggest dreams"
Publisher: E Jay - 8/03/2011 10:38:00 PM

What do you think about Malayan Emergency in the 40's to 60's?

"One assignment that i did based on what i read in the books and internet articles, and i summarized it for easy understanding.. Hopefully.. BTW, does anybody read this kind of issue anymore? because i still read it... :)"
 
Malayan Emergency
Malayan Emergency which occurred in 1948 to 1960 is the conflicts between the Malayan Communist Party or Parti Komunis Malaya (PKM) by the British in Malaya. Thus, Emergency was declared in 7th July 1948.


The Cause of Emergency.
Initially, it all began after the Japanese occupation from 1942 to 1945 where the people were influenced by the Japanese during the occupation that led to having a Government that is governed by Malayans.
Publisher: E Jay - 8/03/2011 07:30:00 PM

Tuesday, August 2, 2011

^^Effects of Japanese Occupation towards the society in Malaya^^

"One assignment that i did based on what i read in the books and internet articles, and i summarized it for easy understanding.. Hopefully.. BTW, does anybody read this kind of issue anymore? because i still read it... :)"

Introduction
Japanese Army invaded Malaya in Kota Bharu on December 8, 1941. Japanese forces had successfully conquering the airspace throughout Malaya and Singapore within less than two and a half months. The Japanese Occupation in Malaya began on February 15, 1942 and during the Japanese occupation for three and a half years, various policies have been implemented to strengthen their position. All policies have a huge impact on social, political and economic life of Malaya. The People were in sufferings and depressed by the Japanese government policy.


Social effect
Social effects of Japanese occupation in Malaya led to more distant relationship between the races. Japanese military gave a different treatment according to race where the Malays and Indians were treated well by the Japanese, and Chinese treated unfairly. The Malays have been appointed as the Japanese “Kempeitai” assigned to catch the Chinese. This increased the hatred among the Chinese against the Malays resulting thicker inter-ethnic hostility between the Malays and Chinese. Hence, the Chinese sought shelter in the woods to avoid Japanese military threat.
Publisher: E Jay - 8/02/2011 10:30:00 PM

Sunday, July 31, 2011

,

++ Ramadan dtg lagi ++

Sempena permulaan bulan Ramadhan, aku ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua blogger yang beragama islam. Semoga ibadah puasa kita dapat memberi pahala kebajikan buat kita semua... Selamat Berpuasa..

Publisher: E Jay - 7/31/2011 09:59:00 PM

Thursday, July 28, 2011

- Ray-Ban "Carribean" ku -

Koleksi Ray-Ban aku
Sudah dekat setahun aku tidak membeli Ray-ban, kali terakhir, aku beli Rayban Aviator Large metal, tu pun entah bila, aku pun tak ingat.. Aku ni mmg peminat rayban dan koleksi rayban aku ada lah beberapa, termasuk spek rabun aku pun rayban..

Pada aku Ray-ban ni mempunya namanya yang tersendiri yang begitu gah apabila dipakai.. Harganya pulak, jgn cerita la. Kalau yang ori tu, mahal kemain, kalau yang pasar malam, sepohingget leh dapat (agaknya la).. hehehe..
Publisher: E Jay - 7/28/2011 07:18:00 PM

Monday, July 25, 2011

- malam yang panjang -

Sehingga akhir bulan ni, genaplah 1 tahun aku menetap di Melaka.. Sejak dari mula aku berada di sini, kehidupan aku sgt jauh berbeza dari kehidupan aku di tempat lama. Byk perkara telah berubah, dan aku mula menyesuaikan diri aku disini, baik dari segi cara hidup, pemakanan dan pergaulan aku.
Publisher: E Jay - 7/25/2011 08:24:00 PM

Thursday, July 21, 2011

'tis I....

I have lived my life for nearly 34 years and how i felt so empty and lost. Some might be saying that 'tis just mid-life crisis, heck living it may be just as worse as saying it..

Looking at all my friends of my age, i envy them for having a good company by their side, because it takes a whole lotta effort to be whom they are now.. Nonetheless, i don't have any regrets for being who i am  because it takes a different approach and effort..

Looking back I clearly see what it is that makes us so different.. It is just in ourselves and what we wanna be in life. Some might take an early bus ride, and others just wait, sit back, enjoy and relax til the next bus trip comes.. or maybe the bus is utterly late

For what it's worth, the waiting is a blessing for me and I thankful for that.. :)

*ezo*

p/s: Counting down for Hari Raya.. :) XOXO M.S
Publisher: E Jay - 7/21/2011 10:48:00 PM

Mario Bros

Dah lama aku tak tulis blog ni.. Baru2 ni aku terjumpa satu website video game tahun 80's. Bila cakap pasal Super Mario Bros, sapa yang tak kenal.. Kalau setakat org2 generasi aku, mesti ada yang kenal...

Terkenang saat lama sewaktu aku darjah 4, masa tu aku tinggal di Tmn Tun Aminah Skudai Johor, lepas saja balik dr sekolah aku akan ajak adik lelaki aku pergi ke kedai main game nintendo. Game dulu pakai katrij je, dan kalau nak beli, mak aih, mahal nak mampus.. Tp sekarang, game2 pakai katrij ni murah je...
Publisher: E Jay - 7/21/2011 12:08:00 AM

Saturday, July 2, 2011

Roti Nan Melaka

Sejak duduk di Melaka ni, aku dah tak selalu jalan2 cari makan seperti mana yang aku selalu buat dulu bersama kawan baikku, Bob Faizal. Biasanya aku akan pergi di tempat yang sama saja, melainkan ada kawan2 di Kolej yang tunjukkan tempat makan yang baru dan boleh kata ada ciri2 yang berlainan.

Tapi berlainan pula malam tadi, member aku A.J Reza telah membawa aku ke satu tempat makan yang boleh dikatakan best jugak. Dia bawa aku makan di satu restoran Pakistan yang hidangannya boleh dikatakan sedap n menarik. Antara hidangan yang aku rasa aku boleh bandingkan dengan restoran2 yang pernah aku pergi selama ni ialah Roti nan dan ayam tandoori.
Publisher: E Jay - 7/02/2011 01:59:00 PM

Wednesday, June 29, 2011

Transformers 3 JOM!!


Hari ini menandakan hari apabila baik akan melawan kejahatan dalam pertempuran epic. Satu pertempuran di mana tiada jalan tengah, tiada pilihan. Hanya kemenangan atau dikalahkan, selama-lamanya.
Ini merujuk kursus kepada salah satu blockbusters yang dinanti-nantikan tahun ini di layar perak. Di mana Sam dan manusia di samping sekutu mereka, Autobots dipimpin oleh Optimus Prime, meletakkan segala-galanya pada barisan pertempuran untuk menyelamatkan bumi dari kehancuran yang teruk ... Harap2 ada TF4 pas ni.. :P


Publisher: E Jay - 6/29/2011 11:29:00 AM

Monday, June 27, 2011

Seluar Dalam 1 Malaysia!! haha

Haa.. Yang ni aku tak faham.. Konsep 1 Malaysia ni sangat2 meluas.. Aku pernah terdengar student aku tanya pada kawannya bila dia baca perkataan 1 Malaysia ni di poster.. Dia tanya "1 Malaysia? Sejak bila pula ada 2, bukan ke dari dulu mmg ada 1 je malaysia?".. Tersenyum aku sendirian bila golongan muda pun dah bole faham ttg itu walaupun pemahamannya tidak begitu meluas..

Kadang2 aku tgk masih ada juga org2 atau syarikat2 yang mempergunakan perkataan 1 Malaysia untuk keuntungan seperti mencetaknya di barang2 sekolah, baju2 tshirt, dan sebagainya. Walaupun tujuannya murni, tp sekali lagi, adakah pemahaman mereka ttg 1 Malaysia ni meluas atau pun hanya untuk menjana keuntungan saja.. Entahlah..
Publisher: E Jay - 6/27/2011 11:35:00 PM

Thursday, June 23, 2011

Udang gertak/ lipan

Mungkin ramai yang tak pernah jumpa udang spesies ni.. Sewaktu di mersing dulu kawan serumah aku Abg Azlan Khamis, pernah membeli satu plastik besar udang jenis ni pada harga yang murah di pasar. Katanya udang ni tak berapa laku dijual (pada ketika itu la tahun 2007).
Publisher: E Jay - 6/23/2011 09:51:00 PM

Lori tersadai dalam laut (kisah lama)

Lagi kejadian yang menarik aku tgk, walau pun aku tau cerita ni dah lama, tapi pada aku ada sebab kenapa ianya berlaku.

Ini kisah dimana ada lori tersadai di tengah2 laut antara pantai mersing dan pulau stindan. Almaklum, setelah hampir 6 tahun aku duduk di Mersing, aku pernah nampak mmg ada jalan yang muncul antara pantai mersing ke pulau stindan apabila air laut betul2 surut. Dan aku pernah nampak budak2 berlari ke arah pulau tu waktu petang sewaktu air betol2 surut..

Dan tidak mustahil dalam kejadian dalam gambar di bawah boleh berlaku. Aku dgr cerita, org dalam lori tu  nampak jalan ke pulau, tp niat sebenar pemandu lori tu aku tak tau la. Sebaik saja sampai ke tgh, air laut semakin naik dan tak sempat nak ke darat walaupun cube mendapatkan pertolongan Lori ais untuk ditarik.. Nasib la kan.. Bukan nya tak tau, bila pasih tu dah kene air, pasir tu bole jerlus sedikit.. :))
Publisher: E Jay - 6/23/2011 09:27:00 PM

The New Avatar!! hahaha

Aku rasa penat sungguh setelah seharian bekerja pada hari ini.. Dan balik kerja td aku berehat, aku rasa nak tgk citer avatar plak malam ni di astro.

Filem ni antara filem yang paling awesome yang aku tgk dimana penggunaan CGI pada tahap yang maksimum. Masa mula2 aku tgk kat cinema, aku tertanya bagaimana pelakon tersebut melakunkan watak CGI yang mengkagumkan tu. Tp, aku peduli apa semua tu, janji jalan ceritanya sangat menarik perhatian aku sudahlah.. Hehehe...
Publisher: E Jay - 6/23/2011 08:57:00 PM

Tuesday, June 21, 2011

Jersi Replika Terkini Musim 2011/2012

Nampaknya bukak kedai aku hari ini... Ada beberapa jenis Jersi replika yang telah aku dapatkan untuk dijual... Sesiapa yang berminat, lihat2 lah gambar2 jersi dibawah ni...

Barcelona (Home) - In stock M & XL

Man. United (Home) - In Stock M & XL

Real Madrid - In stock M & XL

Arsenal (Home) - In Stock M & XL
NOTE: all of the jerseys will vary slightly from these measurements but the following rule-of-thumb, as it relates to chest size/width.

chest size/ width (inch)
S-48
M-51
L-54
XL-57

PRICE:  Inclusive shipping cost (Poslaju)

             Peninsular: RM40.00
             Sabah & Sarawak : RM42.00 

Our mailing days are on weekdays...... right to your doorstep!!!!
The item will take 2-7 working days to be delivered to customers after receiving FULL payment and confirming the transaction.
Sms/ call us at 0137736057 with your details and we will provide our Bank Account No.


**Happy Shopping**   :)
Publisher: E Jay - 6/21/2011 09:43:00 PM