Powered by Blogger.

Thursday, March 22, 2012

Nasi lemak 50sen vs Nasi lemak 20sen

literally or figuratively? hehehehe... apa yang hendak aku bincangkan disini ialah beberapa isu yang aku rasa kena ngan nasi lemak tu.

1. Kepadatan - ianya memainkan peranan yang penting bagi menggambarkan "kepenuhan" isi nasi lemak itu didalam bungkusan yang barangkali memenuhi citarasa sesetengah individu itu sendiri.. Ada yang penuh, ada yang berongga..

2. Rasa - ini juga mempunyai satu peranan yang amat penting, dari segi sambalnya kerana jika terlebih walau satu bahan sekalipun, rasanya mungkin akan terlebih masin atau terlebih tawar. Warna sambal juga berbeza mengikut bahan yang digunakan sekaligus menentukan ciri2 rasa yang kita perlukan.

Publisher: E Jay - 3/22/2012 09:21:00 AM

Wednesday, March 21, 2012

Pisang yg gemuk!

Aku ni tak la knowledgeable sangat  pasal pisang, dan oleh kerana itu aku tak berapa tau sgt nama2 pisang yang ada di pasaran malaysia ni. Antara yang common yang aku tau ialah pisang tanduk, pisang nipah, pisang rastali, pisang makan.. tu je lah. heee..

tu belum kira dari segi saiz pisang yang aku tau, selama ni pisang yang aku rasa lain dari yang lain ialah pisang tanduk. Besarnya bole tahan tp, pisang tu bukannya sedap kalau dimakan mcam tu je melainkan kalau dibuat goreng pisang. Kalau setakat pisang2 lain aku tau, saiznya adalah "standard" saiz pisang2 yang biasa di pasaran.

Publisher: E Jay - 3/21/2012 03:41:00 PM

Tuesday, March 20, 2012

Si Chaka, kucing ku yang kuat makan..

Selama ni aku tak pernah suka dengan kucing, tp dalam sebulan yang lalu my wife and i telah membela sekor anak kucing. Anak kucing tu diberi oleh jiran lama aku sewaktu aku tinggal di ruma sewa lama di masjid tanah. Jaga anak kucing ni pun bukan senang jugak rupanya. Masa aku ambil anak kucing ni, macam kerenah kucing ni asyik miaw miaw je... Tu belum kira ada masalah cacing diperutnya. Sembelit lagi satu hal. hahaha...
Ni kucing aku, namanya Chaka... heeee


Publisher: E Jay - 3/20/2012 09:45:00 PM