Powered by Blogger.

Sunday, June 5, 2011

Filled Under:

Tukar rokok E-cigarette la plak..

Share
Sudah pasti ramai yang merokok. Dan sudah pasti ada antaranya yang ingin berhenti merokok, tp tak kesampaian.. hehehe.. ada yang mempunyai niat nak berenti sebab rokok kelas A dah mahal, tp ada yang beli rokok substitute plak yang jenama ntah apa apa ntah (tanak berenti berhenti punya pasal..)hehehe.. Kalau dah namanya rokok, rokok kelas A ke, rokok contraband ke, rokok kelas B ke bawah ke (dah mcm lesen plak), semuanya memudaratkan kesihatan.

Aku akui, aku ni juga termasuk dalam golongan penghisap rokok. Kalau nak lihat mmg aku masih mampu beli, tapi bila dipikirkan dari segi kesihatan pulak, rasanya macam dah mula menampakkan saat2 yang takut... adoi la.. Aku lihat, ada pelbagai cara berenti rokok, termasuklah dr segi perubatan (yang amek pil2 tu), dari segi rawatan kaunseling (termasuklah motivasi diri sendirii bila ada kawan mati isap rokok), dan yang terbaru aku dgr ialah E-cigarette. Haaa... tu yang menarik aku dgr.. Siap pegi cari sebab nak test punya pasal..

Apa tu E-cigarette? Ala, ni kalau nak digambarkan macam sorang pelakon tu dalam citer Tourist. Kalau ingat la, bila ada adegan Johnny Depp isap rokok dalam train tu.. Ha tu la dia, nampak macam rokok, tapi bukan.. Cuma setakat isap tapi kuar wap air (vapor).. Dan bila aku selidik dan try, mmg takde tembakau2 yang membahayakan kesihatan tu.. Cuma ada nikotin je..


Dari segi kesihatan lak, aku tak pasti la bab hisap E-cigarette ni. Tapi dr segi penggunaan dia plak aku tgk mcm best. Bila beli je, rokok tersebut boleh di caj kemudian dibawa kemana2, ala mcm rokok biasa jugak yang boleh dibawa kemana2. Cuma rokok biasa TAK BOLEH dihisap dimana2 saja  especially didalam tempat awam yang ber air-con. Kalau nak kena pelangkong ngan org, try la buat. Tp, e-cigarette ni boleh dihisap dimana2 je sebab dia cuma kuarkan wap air. Dan aku tgk, yang bestnya, E-cigarette ni siap ada flavor lagi, Alaaaaa, mcm isap shisha tu, ada flavor pisang la, red bull la, mcm2 la.. Walaupon harga dia beratus ringgit (rm2++), tp bila pikir dr jangka panjang lak, kalau isap rokok Marlboro yang harga RM10 sekotak selama sebulan pun bole cecah total rm200 gak. Lagi la kalau perokok tegar, maunya cecah rm300.
Mahal dah rokok ni sekotak sekarang... huhuhuh

So, aku ingat nak try beli la... Sapa nak try? hehehe


P/s: Siapalah kita dimata dunia..

7 comments:

Nur Munirah binti Mokhtar said...

woahhhh!!! u wanna quit. GOOODDD keep up the good will!!! kalau dah berjaya update ye! may u enjoy a brighter future cigar free! may the force be with u..

Anonymous said...

We do have sexcam some complaints about exposure, which seems
to be one of next year's highlight devices and if it isn't, it
just does the job.

Anonymous said...

Keep on working, great job!

My blog post :: evolution slimming discount code

Anonymous said...

I every time emailed this web site post page to all my
friends, because if like to read it next my links will too.


Also visit my site; This Post

Anonymous said...

Article writing is also a excitement, if you be familiar
with then you can write if not it is complicated to write.


Feel free to surf to my webpage - Buy Bungalow

Anonymous said...

Hello! I could have sworn I've visited this site before but after browsing through a few of the posts I realized it's new to me.
Regardless, I'm definitely delighted I stumbled upon it and I'll be book-marking it and checking back frequently!


Here is my website :: a fantastic read

Anonymous said...

dog insurance You would like your children's medical insurance to protect preventative attention in addition to health problems and traumas.
However, all dogs (subject to age limitations) can enroll in 24PetWatch dog insurance and so be protected to one degree or another.