Powered by Blogger.

Saturday, February 15, 2014

Filled Under:

selamat tinggal kia spektra :(

Share
Sewaktu ketika dulu, aku mempunyai Kereta Kia spektra. Kereta tu dah banyak berjasa pada aku. Bukan setakat aku je, malah telah berjasa terhadap isteriku , anak ku dan juga kawan ku bob. Telah byk tempat kereta tu dah pergi, baik dari selatan ke utara ke timur dan barat semenanjung. Mungkin kerana telah lama berjasa, ianya telah sampai ke kemuncak setelah mencecah perjalanan sejauh 270,000km dimana kereta aku telah breakdown di highway Utara - Selatan. Waktu tu aku dan keluarga aku sedang dalam perjalanan pulang ke pontian. Namun apakan daya, perjalanan aku yang bermula dari Masjid Tanah telah terkandas di Yong Peng. Lebih menakutkan, kami terkandas hampir tengah malam.
Nasib baik atas pertolongan kawan ku, Ajoi, kerana telah meminjamkan keretanya pada aku, sempat aku menghantar isteri dan anak balik semula ke Masjid Tanah. Yg paling menyedihkan, sepanjang hujung minggu itu aku tiada kereta utk kemana2.  kebetulan pula motor juga sedang berada di workshop. Adoi la.

Sejak dari kejadian itu, setelah aku dapat semula kereta aku, kereta tu sudah mula meragam. Memandangkan kereta kia tu dah lama (tak la lama mana pon, baru 7 tahun pakai), aku dan isteri telah bercadang utk menukar kerata baru. Setelah lebih kurang sebulan mencari kereta yg agak2 ekonomi dari segi minyak dan maintenance,  kami bercadang utk membeli kereta buatan jepun pula.

Gambar diambil sebelum kereta ku diserahkan utk trade in di TBS.
Rupa2 nya,  proses utk mendapat kereta baru dgn trade in kereta lama yg telah habis dibayar lebih memenatkan dari trade in kereta yg masih mempunyai hutang dgn finance. Kereta kia aku ni terpaksa diserahkan dulu utk tujuan trade in. Boleh kata, buat kali kedua aku tiada kereta utk kemana2 lebih kurang 2 minggu. Yg paling penat pula, kereta tu terpaksa diserahkan di TBS dan aku terpaksa pulang ke masjid tanah menaiki bas pada pukul 9mlm. Huhu.. setelah kereta baru dapat, aku kene pulak ambil di batu cave. Seharian perjalanan aku utk ke batu cave dgn menaiki bas, lrt, dan komuter. Aku bolehnje minta tolong kwn hantar, tp akuntannaknsusahkan mereka. Baik buat sendiri. Hehehe. Dan akhirnya skrg, aku guna kereta baru utk kegunaan aku dan keluarga.

P/S: Kereta yg masih mempunyai hutang, bila kita trade in, kita masih boleh guna sehinggadapat  kereta baru.. heeee...0 comments: