Powered by Blogger.

Thursday, August 16, 2012

Filled Under:

Of PUTERA-AMCJA and Umno.

Share
Aku terpanggil untuk mengutarakan beberapa pertanyaan yg sering melanda difikiran ini. Telah lama kita diterapkan dengan idea bahawa Umno adalah parti yg memperjuangkan kemerdekaan, dan diterapkan berpuluh2 tahun lamanya ttg idea Umno memperjuangkan melayu. Adakah Umno sahaja parti yg memperjuangkan kemerdekaan? Atau ianya satu ukiran kepada semua rakyat pada ketika itu yang kononnya hanya Umno saja yg telah memerdekakan Tanah Melayu. Sejauh mana tahap mereka memperjuangkan org melayu sejak mula negara mencapai kemerdekaan sehingga ke zaman globalisasi sekarang ini, adakah perjuangan melayu mereka sekarang sama seperti dahulu atau adakah telah berlaku transformasi yang melibatkan kroni sahabat handai rakan taulan. Bagaimana dengan keadaan bangsa melayu rakyat biasa selain dari kroni sahabat handai rakan taulan pada masa kini?


Tentang Umno yg memperjuangkan kemerdekaan di malaysia, mungkin ramai yang mempunyai tanggapan yang pelbagai ttg kebenaran ini, namun, pelbagai tanggapan itu haruslah ditambahkan dengan informasi bahawa terdapat pejuang2 lain yg memperjuangkan kemerdekaan sebelum Umno itu sendiri antaranya ialah perjuangan gabungan PUTERA-AMCJA. Gabungan PUTERA-AMCJA dimana PUTERA akromin bagi Pusat Tenaga Rakyat (pro Melayu) dan AMCJA akronim All-Malaya Council of Joint Action (pro Non Malay) memperjuangkan kemerdekaan negara Tanah Melayu pada ketika itu berasaskan Prinsip Perlembagan Rakyat yang progresif dan melampaui batas kaum. Namun selepas pengisytiharan darurat oleh British pada tahun 1948, Gabungan ini telah ditindas



Umno pula pada masa itu memperjuangkan kemerdekaan dengan menyatukan org2 melayu untuk menolak Malayan Union, tetapi mereka telah bersetuju ttg satu perkara, iaitu menyokong pembentukan Federation of Malaya di bawah tajaan British. Berbeza dengan PUTERA -AMCJA yang menuntut kemerdekaan dengan menggunakan perlembagaan rakyat sebagai alternatif kepada perlembagaan persekutuan tajaan British dan juga mendesak raja-raja dan UMNO supaya berhenti menyokong dan bekerjasama dengan British dalam agenda mereka mengekalkan kuasa imperialis melalui pembentukan Federation of Malaya. Umno pada masa itu diterajui oleh Tunku Abdul Rahman yg juga pegawai British pada ketika itu dikatakan berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan, tetapi melalui rundingan. Ada beberapa perkara lain yg telah timbul iaitu, British pada ketika itu ingin melepaskan kepentingan asset di Tanah Melayu kerana hampir muflis, dan boleh juga dikatakan Tunku berjaya mendapatkan kemerdekaan Tanah Melayu ini "atas angin" saja atas beberapa syarat yang mesti Tunku tunaikan antaranya ialah Tunku mesti menjamin keselamatan pelabur British dan negara2 barat yang lain serta membenarkan mereka membawa pulang keuntungan ke negara mereka. Ringkasannya disini, kemerdekaan yang didukung oleh umno dulu adalah "kemerdekaan setengah masak", bak kata Dato' Onn Jaafar






Sila tonton keempat2 episod dokumentari ini...

6 comments:

Anonymous said...

saya rasa blog ni macam ade kene mengene dengan sir je tapi tak tahu la.

http://missn0name.blogspot.com/2012/11/andai-itu-takdirnya.html

Anonymous said...

ptubuhan yg dianggap kiri inilah sebenarnya yg mencorakkn msia hari ini.yg mndapat kmerdekaaan,pemisahan snggapura dan mcm2 lg. buktinya...tidak ada 1 pon ucapan drpd pmerintah atau pemimpin UMNO yg bcakap soal merdeka atau dgn kata lain.nk memerintah sendiri tanpa british.tp yg pmimpin umno ckp.hnya nk pertuan melayu n mcm2 lg yg smuenye kononya mmbela melayu..n sbb UMNO ni naik..jz sbb MELAYU yg dog canangkan n hmpir kesemua pmmpin UMNO dulu...dtg dr gol atasan..

Anonymous said...

Its such as you read my thoughts! You seem [url=http://www.oksunglassesaushop.com]oakley sunglasses australia[/url] to understand a lot about this, like you wrote the e book in it or something. [url=http://www.oksunglassesaushop.com]oakley sunglasses sale[/url] , I think that you simply can do with a few % to drive the message house a bit, however other than that, this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

Anonymous said...

Very energetic blog, I liked that bit. Will there be a part 2?


Here is my web site: ford ranger

Anonymous said...

I blog quite often and I truly thank you for your content.
This great article has truly peaked my interest.
I am going to bookmark your site and keep checking for new information about once per week.
I subscribed to your Feed too.

my webpage: ranger forum

Anonymous said...

I every time spent my half an hour to read this website's posts all the time along with a cup of coffee.

Look into my site :: ford ranger forum