Powered by Blogger.

Tuesday, September 27, 2011

CROC! canteknya!!

Croc, siapa yang tak pernah dgr ttg brand tu. Masih ingat lagi sewaktu tahun 2003, kemunculan kasut croc ni macam satu yang baru di Malaysia. Ataupon, bila aku lihat saja pattern croc tu, kwn2 aku siap gelak sakan sebab patternnya dan warnanya sangat2 mencapap. hehehe.. 

Aku difahamkan, asal kasut ni dicipta adalah sebagai kasut org2 yang menaiki boat kerana ianya dibuat dari getah yang kurang gelinciran.. Kemudian, ianya diperkenalkan kali pertama di Florida dan kemudian, ianya menjadi trend... Mula2 aku tgk dulu, mcm gedabak sgt plak kasut tu, tapi lama2 aku tgk, cantek la plak... Siap bole letak button lagi... hehehe

Walaupun ianya pernah menjadi sgt2 glamour pada waktu, apa yang aku lihat, satu kelemahan Croc ni ialah ianya hanya mempunya pattern yang sama pada waktu tu. Seingat aku, Croc ni pernah jatuh muflis kerana penjualannya semakin merosot. Tak seperti brand2 lain sepertiConverse yang sering keluarkan pattern2 terbaru, malangnya, Croc hanya mempunyai pattern yang terhad. Namun begitu, pattern tu telah menjadi seperti "old school" dan makin lama tgk, itulah pattern Croc yang menjadi trademark terkini..

Kini, seperti syarikat2 kasut yang lain, Croc telah memvariasikan  pattern kasut Croc, sehingga adalanya bentuk2 seperti flip-flop, kasut kerja, sneakers dan mcm2 lagi.. Disamping itu, ada juga aksesori2 tambahan seperti button2 yang boleh dilekatkan di kasut Croc yang dapat membuatkan kasut Croc itu lebih fancy dan mencapap... heeee..



P/s: Aku sedang tunggu untuk memiliki 1 kasut Croc... Tak sabar nak dapat... heee
Publisher: E Jay - 9/27/2011 10:20:00 PM